Kolima do obala Albanije

by admin

Da li i kako do mora u ALBANIJI? Ovo su odgovori na 6 NAJVAŽNIJIH PITANJA!
Iako Albanija možda nije bila prva na listi destinacija za ovogodišnje letovanje, ova destinacija trenutno deluje kao najbolja varijanta – primorje nam je relativno blizu, nema gužve, prema iskustvima onih koji su bili, priroda je lepa i netaknuta, smeštaj i hrana su jeftini, i ono što je najbitnije – granice nisu zatvorene zbog epidemije.

Ipak, građani Srbije i dalje imaju neku vrstu straha ili predrasuda kada je u pitanju odlazak u Albaniju.

Kojim putem ići, da li je bezbedno, kakve su cene smeštaja, hrane, kakvi su ugostitelji Albanci itd.

Donosimo vam odgovore na ovih nekoliko pitanja.

1. Put – kuda ići?
Put od Beograda do najpoznatijeg albanskog letovališta, Drača, prema predlogu Google mape, traje nešto više od osam sati preko Severne Makedonije.

Kraći put, preko Kosova, se našim građanima na mapama ne ucrtava ali je on znatno brža i bolja opcija i vodi preko administrativnih prelaza između Srbije i Kosova. Ova opcija čini Albaniju, uz Crnu Goru, najbližom obalom Srbiji.

Put preko Crne Gore je još duži i traje više od 10 sati.

Zbog situacije sa koronavirusom, Severna Makedonija kroz svoju državu dozvoljava samo brzi tranzit, dok je kroz Kosovo moguće proći normalno.

Da bi se prešao administrativni prelaz između Srbije i Kosova, Jarinje ili Merdare, građanima je neophodna samo lična karta, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloletna lica. Put kroz Kosovo traje oko sat i po a gorivo je za nekih 30 dinara jeftinije nego u Srbiji. Putarina se kroz Kosovo ne plaća.

Na granici sa Albanijom neophodan je samo zeleni karton i pasoš a od 2021 samo lična karta, a putarina u jednom pravcu je 5 evra.

Prevoz do Albanije – putovanje kolima
Putovanje automobilom verovatno je vid prevoza koji vam pruža najveću udobnost, ali je važno znati pojedine detalje kako bi vaše putovanje proteklo bezbedno i jednostavno.

Automobilom do Albanije možete doći na više načina, međutim, trenutno je usled pandemije koronavirusa i zatvaranja granica pojedinih zemalja regiona za državljane Srbije, do Albanije moguće doći isključivo preko Kosova. Postoji mogućnost tranzita kroz Severnu Makedoniju, ali je zbog maksimalnog trajanja tranzita u trajanju od 3 sata i procedura koje je neophodno ispuniti, putovanje preko Kosova jednostavnije i kraće.

Ukoliko putujete iz Beograda, Novog Sada ili gradova severne i istočne Srbije, savetujemo putovanje rutom: autoput E75 – Niš – prelaz Merdare – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Sa druge strane, ukoliko putujete iz zapadne Srbije, preporučujemo putovanje rutom: Raška – prelaz Jarinje – Kosovska Mitrovica – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Važno je znati da ukoliko koristite Google mape ova ruta neće biti prepoznata, stoga savetujemo da koristite ili ViaMichelin ru te ili da se navodite uz pomoć saobraćajnih znakova na ovoj ruti koja je, iznenađujuće, od Beograda pa sve do mora, odlično obeležena.

Po ulasku na Kosovo preporučujemo da pratite putokaze za Prištinu, a zatim u Prištini putokaze za Tiranu.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, put do Drača je odličan – autoput ili nova magistrala.

Ono što je izuzetno važno da znate je da je za ulazak u Albaniju neophodan zeleni karton. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, pratite putokaze ili Google mape i bez problema ćete stići do svog odredišta.

Takođe, ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od godinu dana. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.

Kada je u pitanju bezbednost građana Srbije u Albaniji – nema razloga ni za najmanju brigu, piše prvi portal o Albaniji u Srbiji, albanija.rs.

Samo putovanje kroz Kosovo ne predstavlja ni najmanji bezbednosni rizik. Ipak, treba se uzdržavati od iskazivanja političkih stavova, posebno putem vidljivih elemenata poput majica sa različitim natpisima. Poštujmo stanovnike gradova koje posećujemo i naše susede.

Građani i građanke Albanije su u potpunosti prijateljski nastrojeni prema gostima iz Srbije, što potvrđuje veliki broj građana Srbije koji već godinama letuju u gradovima na albanskom primorju.

Kako navode, dokle god se kao gosti ponašate pristojno, vaša bezbednost je zagarantovana i možete uživati u svom odmoru. Kao i na svakom drugom mestu na svetu, ukoliko se ponašate nepristojno i nekorektno, incidenti su mogući.